dimarts, 12 de gener del 2010

Collons amb el Filipides!!!!

Qualsevol corredor que porti un temps corrent tard o d’hora comença a donar voltes a l’idea d’emular la llegenda del Filípides, córrer 42195 metres, nosaltres per gust, ell per imposició.
Fins i tot el més agosarat corredor, quan realment es planteja aquesta fita comença a dubtar de les seves forces i de la seva capacitat de patiment per arribar a la meta. Temps i sobretot kms fan que, poc a poc, l’èpica distancia es vegi un repte esportiu però sobretot personal, que només en el dia de la batalla sabrà si pot realitzar aquest somni. Tot l’entrenament complert no assegura l’èxit en tan dur objectiu, i només una alineació d’astres i la millor versió del atleta que portem dins permetrà arribar a la nostra Atenes.
Bé doncs això més o menys és la marató.......... vale amb una mica, o molta, salsa per adobar que sinó el llegir és fa molt avorrit.

Doncs aquesta tarda el pla era sortir a córrer o pedalar una estoneta però la pluja ha suspès la sessió, i assegut al ordinador mentre naufragava per internet he començat a llegir coses de la batalla de marató, de Filípides i d’un dels historiadors i/o narrador de la civilització grega, Herodoto.




Doncs resulta que segons aquest senyor, i que quedi clar que cada historiador diu una cosa diferent i explica uns fets segons li sembla i condimentant amb més o menys additius segons el seu gust, o el gust de qui li encomanava la feina. Doncs Herodoto diu que quan els perses van arribar al golf de Marató per desembarca i lluitar contra els grecs, al 490 a.c., els comandaments grecs van veure que la cosa pintava xunga i van decidir enviar un soldat a buscar ajuda als espartans. De Marató a Esparta hi han 240kms , per qui no ho conegui. Com es veu que l’exèrcit grec estava ple d'atletes van decidir que el passeig el faria un tal Filípides, i aquest precursor dels ultra-trail runners ho va fer en 48 hores. El van enviar a tot gas!!! a Esparta a reclamar ajuda i aliança per lluitar contra els perses. Com els espartans estaven de festa religiosa i no podien lluitar li van dir que anes tiran que ells ja aniren anant......Toma rajada dels espartans.
El Filipídes va torna a Marató i els hi va dir que millor sols que mal acompanyats. Els grecs, entre ells el forrest gump grec, van lluitar contra els perses i van guanyar. Com algú tenia que anar a Atenes a informar de la victòria sobre els perses és veu que li va tocar.....a veure si ho endevineu?.....doncs sí, al Filipídes, això és un curtit i lo demes son tonteries. Total que desprès de la batalla li va tocar cascar-se un passeig d'uns aproximadament 42kms, i al arribar només va poder exhalar unes paraules –Nenikékamen- “Hem vençut” , altres diuen que només va dir una paraula –Niké- a la mitologia grega nom de la deessa de la victòria..........ara ja sabeu d’on ve el nom de la marca esportiva Nike. Desprès de donar la noticia va morir, uns diuen que pel cansament del recorregut, altres que per les ferides de la batalla............jo crec que és va suïcidar veient que algú li venia a demanar si podia tornar a Marató a felicitar als soldats.

En resum i com a moraleja (qui sapigui la traducció al català doncs que ho comenti):

- Quan ens expliquen uns fets que no hem vist sempre és millor intentar aconseguir més d’una versió i filtra l’informació depenent del interlocutor.
- No crear mites que marquin massa la nostra vida perquè potser un dia ens adonem que aquella historia que haviem sentit i que donava sentit al nostre repte, ara resulta que no era ben bé així.
- El filipides aquest estava molt fort el cabró.........llàstima de no estar viu perquè un pike entre Filipides & Killian jornet seria de lo més interessant que el trail-running pot donar.
- Al final el Filipides aquest que va fer 42kms i com diu el Herodoto va fer 240 i 42 sumant 282kms i de regal una batalla amb els perses.
- Volia emular al guerrer grec, però ara que veig que tindria que fer quasi 300kms......em sembla que va a ser que NO, o sí.
- Com potser que aquest any és commemori oficialment i per part de l’IAAF el 2500 aniversari de la matada del Filipídes. Aquestos de l'Associació Internacional d’Atletes Federats (IAAF) no s’han adonat que aquest aniversari no serà fins al 2011. Algú s’ha colat al calcular l’efemèride i no ha pensat que en el calendari no existeix el any 0, del 1a.c. és passa al 1 d.c. Toma cagada!!!!


Doncs com veieu la pluja m'ha fet canviar una estoneta d'esport per una parra mental del quinze. Lo positiu, doncs que ja portem 6,1 litres d'aigua caiguts.

3 comentaris:

oscar ha dit...

Santi, amb aquesta explicació t'has sortit, a veure si ens expliques coses històriques més sovint, que se't dóna de p*ta mare!!! :-D

Ànim que tenim BCN a tocar!!!

Arnau ha dit...

No deixaras mai de sorprendre al personal, quin crack!

Si hi ha algu que pot emular al gran Fil.lipides, aquest ets tu. Ara mateix t'estic imaginant amb unes sandalies, un "tapa-rabos" de cuir i una espasa penjant d'un cinturo, corrent per Atenes! jeje

Una abraçada company!

Salut i kms

Anònim ha dit...

Estic segur que et sortirà una gran marató, i l'assolilràs de la millor manera, no en tinc cap dubte!!!
Com a bon Guerrero de la luz que ets ;)!!
Salut i tot això que és diu!!